HTML

Kezdőkör

A magyar foci helyzetét, lehetőségeit elemezzük!

Friss topikok

  • Zaga: Egy ilyen meccs után kicsit nagyvonalúak ezek az értékelések. (2010.09.09. 19:14) Válogatott (magyar-moldáv)
  • Zsündi: Sok sikert nektek is és a magyar focinak is! Általatok is jobb lehet! :-) (2010.09.03. 23:04) Bemutatkozás

Linkblog

Válogatott (magyar-moldáv)

2010.09.08. 23:27 :: zsolti-dani

Dani:

Blogunk elindítása óta (nem nagy idő, de soknak tűnt) összejött az első siker!

A válogatott tétmeccsen behúzta a három pontot, és ez számunkra a legnagyobb öröm, ami focipályán történhet. Persze voltak negatívumok, ezekről is megemlékezünk a későbbiekben, de mindenekelőtt szögezzük le: Szép volt, Fiúk, a magyar labdarúgásnak bármilyen kis siker nagy siker jelen pillanatban!

Magyarország - Moldova EB- selejtező, szemerkélő eső, majd’ tízezer néző az újpesti stadionban. Ezen a ponton egy picit álljunk is meg, van miért… Újpesten régóta rendeznek válogatott meccseket, és visszatérő probléma a beléptetés megoldása. Illetve a megoldás szándékának tökéletes hiánya. Emberek ezrei préselődnek be egy(!) félig nyitott kapun, megy az anyázás, a dühöngés, azonkívül - valószínűleg a világon egyedülálló módon - ebben a stadionban minden alkalommal félház van a Himnuszok alatt, és a 30. perc táján telnek meg a lelátók. Ez nem Európa, ez a Balkán legmélye. A legfurcsább az az egészben, hogy teljesen értelmetlen a szurkolók szivatása, hiszen jegye mindenkinek van, balhé meg, mióta az eszemet tudom, nem volt válogatott találkozón. Na mindegy, erről ennyit.

A meccs kifejezetten jól indult, birtokoltuk a labdát, támadgattunk, érződött a tudásbéli fölény, viszont nem mutatkozott meg lövésekben, helyzetekben. Ez egy idő múltán már idegesítő volt, szép lassan pedig a moldávokat is magukhoz térítette. Elkezdtek éledezni, passzolni, és az első játékrész legnagyobb helyzete is előttük adódott. Egervári Sándor előzetesen azt nyilatkozta, hogy ezen a meccsen a támadójátékon lesz a hangsúly, és azon, hogy a labdát minél többet az ellenfél térfelén tartsuk. Nos, ebből kevés látszott…

A második félidő elején cserével kezdtünk, amely meghatározónak bizonyult. Beállt Szalai Ádám, ezáltal - rég nem látott módon - két magyar csatár volt a pályán. Szalai remekül játszott, elképesztően jó felépítésű, a fellőtt labdákat remekül tartja meg, illetve fejeli tovább. A két magyar gól gyönyörű volt, érezhető volt, hogy megszűnt a görcsösség a fiúkban, és elkezdtek cselezni, mozogni… egyszóval FOCIZNI!

Ezért volt - legalábbis számomra, és a káromkodásokból ítélve a körülöttem álló néhány száz szurkolónak is - érthetetlen Egervári húzása, amikor becserélte Vanczák Vilmost. Egy lendületben lévő, folyamatosan támadásban lévő csapatot állított át védekező üzemmódra, aminek eredményeképp majdnem sikerült elvesztenünk két pontot a végén. Persze nyilván megvolt a csere oka, a kapitánnyal minden egyéb szempontból nagyon meg vagyunk eddig elégedve, de ez érthetetlen. Főleg a lelki oldala miatt. Szemmel látható volt Gerán, Dzsudzsákon, és a többieken is, hogy nagy teher került le a vállukról, kezdtek szép dolgokat csinálni. Az edzői húzás pedig épp azt sugallta, hogy megvan a meccs, nyugi, szépen húzódjunk be, csak semmi trükk, húzzuk ki valahogy. Ráadásul a védelem nemhogy szilárdabb lett volna, inkább úgy tűnt, hogy az öt védő már-már zavarja egymást (lásd: a vendégek gólja előtti szerencsétlenkedés).

A csapat a lehetőségekhez képest a legjobb összeállításban játszott, Egervári jól eltalálta a dolgokat. A kapuban Király Gábor biztos pontnak tűnik, képességei alapján mindig is világklasszis volt, az utóbbi időben pedig úgy tűnik, hogy a lepkevadászattal is felhagyott. Lázár Pál üde színfolt, a svédek ellen is remekül játszott, rendkívül gyorsan beilleszkedett, felvette a nemzetközi ritmust. A Juhász - Lipták páros is biztató középen, Liptáknál érezhetően hiányzik az éles meccsek rutinja… Laczkó nem rossz, de sokat kell még fejlődnie, kíváncsian várjuk, hogy Kádár mikor kap szerepet a nagyválogatottban. Elek Ákos teljesen észrevétlen volt, de jól szűrt. Ezen a poszton borzasztó erős lehet a válogatott, hiszen ott van Vadócz is, illetve a fiatalok közül hamarosan berobbanhat Varga és Vass Ádám.

Most rajtad a sor, Zsolti, te hogyan láttad?

Zsolti:

Miután az u-21-ről én írtam részletesebben, csak néhány kiegészítést fogalmaznék meg. Nekem is nagyon hasonló a véleményem, szenvedős, „alakulós” meccset játszottunk, de örömteli volt, hogy az első játékrészben mutatott színvonaltalan játék után a második félidő első húsz percét fel tudtuk pörgetni. Kár volt a végéért, körülbelül háromszor takartam el a szemem, hogy ne lássam, ha esetleg gólt kapnánk, ilyenkor mindig a Dani szólt, hogy minden rendben. Nem kellett volna elveszíteni az önbizalmunkat egy bekapott gól után, az ellenfél térfelén kellett volna tartanunk a labdát, szögleteket, további gólokat kellet volna kiharcolni. Szerencsénk volt, hogy nem bosszulta meg magát a túl erőteljes kitámadás. Azaz megbosszulta, meg is kaptuk a gólt, hála az égnek, csak az utolsót.

Engem is rendkívül irritált Egervári cseréje (Rudolf-Vanczák). Nagyon örültem, hogy - általunk  jeligéinkben megemlített - fantasztikus falábú focistáink (Tóth Balázs, Molnár Balázs, Vanczák Vilmos, Tőzsér Dániel, Bodnár László és Tímár) nagy részét Egervári kipaterolta a válogatottból, de sajnos ott maradt hírmondónak Vanczák, aki hihetetlen körülményes és nehézkes nemzetközi szinten, ezt nem engedhetjük meg magunknak. A többiek szerintem mindannyian a válogatott szint környékén vannak. A játékosokat tízpontos skálán értékeltem:

 

Király: 6 - Amit kellett, megfogott, nem nyúlt mellé, biztos pont a kapuban egyelőre.

Lázár: 6 - Ügyes, technikás bekk, támadni és védekezni is tud, kicsit rutintalan és bizonytalan még.

Lipták: 6 - A Videoton védője is néha bizonytalankodik, de ezt is írhatjuk a rutintalanság számlájára. Ma jól teljesített.

Juhász: 6 - A védelem oszlopa, most is jól söprögetett, sőt Komannak adott egy gólpasszt.

Laczkó: 5 - Nálam ő a védelem gyengébb pontja, rutintalan ő is, sokszor átjátszották.

Elek: 6 - Noha néhány labdát elszórt, sokat vissza is szerzett, volt egy szép felfutása.

Dzsudzsák: 6 - A PSV labdarúgója küzdött, hajtott, voltak szép megmozdulásai, de kicsit görcsösnek tűnt. A közönségnek tetszett a produkciója.

Gera: 6 -  Zoli szívvel-lélekkel küzdött, de most nem megy annyira neki, mint múlt évben.

Koman: 7 - Nálam ő a meccs embere. Jól futja be a területeket, remek passzai, cselei vannak, egyértelműen Gera utódja. Szép gólt lőtt, igazi „suhintós” volt!

Czvitkovics: 5 - Nagyon eltűnt a mezőnyben. Volt egy veszélyes szöglete.

Rudolf: 7 - Nagyot küzdött ő is, kár volt lecserélni, helyenként rafkós cselei voltak. Gyönyörű góllal örvendeztetett meg minket.

Cserék:

Szalai: 6 - Döntő érdemei vannak abban, hogy megváltozott a játék képe. Jó felépítésű támadó, rendre jól tartja meg a labdákat. Izomállat !

Vanczák: 4 - Inkább ne is mondjunk semmit…

Vadócz: Nem volt ideje sokat csinálni, jól segített be a védekezésbe.

Dani:

Összességében nagy öröm, hogy végre nyertünk, ne is foglalkozzunk most mással!

Legközelebb San Marino jön, ellenük is kötelező a győzelem, utána pedig önbizalommal telve várhatjuk a nagycsapatok elleni ütközeteket!

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kezdokor.blog.hu/api/trackback/id/tr292281770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo 2010.09.09. 11:59:04

Ha én volnék a szövkap...
A felállás: 4-3-3 (elősöprögetővel, lásd pl. Barca). A kezdő: Gulácsi - Lázár, Juhász, Lipták/Horváth, Elek - Vass/Vadócz- Gera, Huszti - Dzsudzsák, Szalai, Rudolf. Vélemény?

Zaga · http://zagaspoint.blog.hu 2010.09.09. 19:14:59

Egy ilyen meccs után kicsit nagyvonalúak ezek az értékelések.
süti beállítások módosítása